Poradna Radiopřijímače


Autor: | Vloženo: 30.09.2015 000 15:07 | Témata: Poradna Radiopřijímače

Konvektor OIRT,CCIR

radio Filharmonie s vých normou chci předělat na záp.normu.

  • Petr R.

    Petr R.

    4. listopadu 2015

    Konvertor CCIR do OIRT by šel sehnat v inzerci, nebo na Aukru, jenźe OIRT pásmo je úzké 66 - 73 MHz (tedy 7 MHz) a CCIR 87.5 - 108 MHz (tedy 20.5 MHz) a tak při převodu konvertorem se tam nevejde celé současné pásmo CCIR. Není lepší si koupit za pár stovek nové CCIR rádio s digitální stupnicí a pamětmi a navíc i s RDS?

    Radio Filharmonie a podobné starší jsou dnes asi jen pro sběratele.

    Konvektor je špatně (to je topení), správně je KONVERTOR - ten převádí jedno pásmo do jiného (třeba novější VKV pásmo CCIR 87.5 - 108 MHz do staršího OIRT 66 - 74 MHz - ve kterém se tady kdysi vysílalo. V pásmu OIRT se už dávno nevysílá rozhlas v Evropě, snad dnes jen někde v Rusku a dalších zemích na východ jěště ano.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr R.

      7. prosince 2015 - Petr R.

      Jeste bych dodal, ze treba já mam uz vsechny radia digitalni, na analogovem bych si nebyl jisty, jake radio prave posloucham. Digitalni radia ukazuji presnou frekvenci, dale maji pameti, nektera ukazuji cas a budik, maji i RDS.
      A kdyz si na to vse zvyknu, uz bych nechtel analogove radio, ktere tohle vubec neumi.


    • Petr R.

      11. prosince 2015 - Petr R.

      Ještě bych dodal, že konvertory pro převod z pásma CCIR do OIRT se téměř nepoužívaly, některá rádia Tesla (třeba z Tesly Bratislava) měly už v 80 letech jak OIRT tak CCIR pásmo (já jsem takové radio měl, poslouchal jsem na něm na CCIR třeba Bayern 3), tenkrát bylo CCIR pásmo prázdné, nebyly tam žádné naše vysilače a také se u nás daly koupit antény Yagi pro toto pásmo. V amatérském radiu vyšly návody na výborné anténní zesilovače. Vśechno jsem měl (přijímač, anténu se zesilovačem), vím to tedy z vlastní zkušenosti. Dále se tu prodávaly přijímače v Tuzexu, ty měly všechny také jen VKV FM CCIR pásmo (87.5 až 108 MHz).

      Nejvíce konvertorů se používalo u televizí, většina TV přijímačů měla jen VHF pásmo (kanály 1 až 12) a když začal vysílat druhý TV program v UHF pásmu (kanály 21 až 60) prodávaly se tady konvertory, které převáděly UHF kanál do VHF (na kanál 2 - 4), byly analogové a kanál se ladil. Opět to vím z vlastní zkušenosti.
      Teprve potom se vyráběly TV, které měly VHF i UHF pásmo a tak už se konvertory nemusely používat.


    • Petr R.

      22. ledna 2016 - Petr R.

      Ještě bych dodal k těm rádiím, že analogové VKV rádio má podstatně menší spotřebu proudu než ty digitální a tak se hodí někam, kde není proud, monočlánky v něm vydrží celé léto (např. když má někdo chatu, na kterou jezdí jen od května do září a jen na víkendy, a nemá ji v chatové kolonii, ale na samotě, takže se mu nevyplatí dávat větší peníze za zavedení elektřiny). Celý den je u vody nebo venku, chladničku má plynovou (na 10kg PB bombu), sporák má také na piyn nebo na dřevo, v lese za chatou je dost větví, k večeru přijdou známí (z 200m vzdálené chaty posedět a popovídat) večer se poslouchá rádio, a přes den když je světlo se odpočívá na slunci a koupe se v řece nebo čte. Jezdí se tam jen když je pěkně a teplo. Takto přesně to dělá hodně chatařů z Křivoklátska (od Berounky), v té řece se koupají a mají tam auto se kterým jezdí domů a na nákupy (potravin) do nedaleké vesnice....
      S sebou mají mobily třeba i s internetem - ty vydrží fungovat celý víkend (na noc se vypínají)....


    • Petr R.

      9. února 2016 - Petr R.

      Jeden konvertor CCIR do OIRT je zde:

      http://radioservis.oldradio.cz...

      tam pomohou i se zabudováním konvertoru do staršího přijímače.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.